Gradsko društvo Crvenog križa Vodice

Obala Ive Juričev Cote, 22211 Vodice
tel. 022 310 325, mob. 099 505 9362

Održana uvodna konferencija projekta “Aktivni zajedno”

Početna konferencija projekta „Aktivni zajedno“  održana je u Vodicama dana 25.11.2020. na terasi  konobe  Makina  s početkom u 10:00 sati.

Projekt je predstavila ravnateljica Gradskog društva Crvenog križa Vodice ujedno i voditeljica projekta Marijana Biluš , aktivnosti koje se provode i koje će se tek provoditi u Vodicama predstavio je projektni asistent i koordinator aktivnosti u Vodicama Sami Bach Khojah. Aktivnosti projekta „Aktivni zajedno“ koje se provode u pri Crvenom križu Biograd na Moru  predstavila je Franka Troskot ravnateljica Crvenog križa Biograd na Moru. Za aktivnosti projekta „Aktivni zajedno“ koje se provode u Kninu zadužena je djelatnica Gradskog društva Crvenog križa Knin ujedno i asistentica projekta Sandra Đulabić.

CILJ PROJEKTA „Aktivni zajedno“  je osnaživanje kapaciteta organizacija civilnog društva za pružanje i provedbu programa aktivnog starenja koje doprinose povećanju socijalne uključenosti i kvalitete života  osoba starije životne dobi.

Nositelj projekta je Gradsko društvo Crvenog križa Vodice, partneri su Gradsko društvo Crvenog križa Knin i Gradsko društvo Crvenog križa Biograd na Moru.

Ukupna vrijednost projekta je 1.285.155,90 kn od čega je 85% osigurano temeljem Operativnog programa ‘Učinkoviti ljudski potencijali’ 2014. – 2020., i poziva “Pridruži se – Aktivni u mirovini” – Jačanje sposobnosti organizacija civilnoga društva za unapređenje mogućnosti aktivnog sudjelovanja i socijalne uključenosti umirovljenika iz sredstava Europskog socijalnog fonda, dok je preostali dio od  15% osiguran iz Državnog proračuna Republike Hrvatske. 

Projekt je odobrilo Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, planirano je u projekt uključiti minimalno 265 umirovljenika i provesti minimalno 120 aktivnosti po godini.

Na projektu su zaposlene 4 osobe, 2 u Vodicama i 1 osoba u Kninu te 1 osoba u Biogradu na Moru.

Razdoblje provedbe projekta: 24 mjeseca  (01.06.2020. – 01.06.2022.)

Projektom je planirana provedba sljedećih programa: program poticanja tjelesne i psihičke aktivnosti umirovljenika, program dnevnih aktivnosti slobodnog vremena, program jačanja socijalnih, emocionalnih i kreativnih vještina umirovljenika, program očuvanja zdravlja i prevencije bolesti, program psihosocijalne aktivacije umirovljenika

Planirani programi obuhvaćaju sljedeće aktivnosti  medicinske gimnastike, nordijskog hodanja, mjerenje šećera i krvnog tlaka,

kreativne radionice, radionice plesa,  radionica kuhanja, radionica psihosocijalne podrške, radionice prve pomoći, malu školu služenja pametnim telefonom.

Za vrijeme projekta organizirati će se i 8 informativnih promotivnih događanja o aktivnom starenju i povećanju kvalitete života umirovljenika u svrhu podizanja svijesti o važnosti aktivnog starenja.

Svi programi i aktivnosti, kao i rekviziti i materijal za radionice  su u potpunosti besplatni za umirovljenike koji se registriraju pri Gradskom društvu Crvenog križa Vodice, Knin ili Biograd na Moru.