Gradsko društvo Crvenog križa Vodice

Obala Ive Juričev Cote, 22211 Vodice
tel. 022 310 325, mob. 099 505 9362

Održana edukacija junior spasilaca u Vodicama

Gradsko društvo Crvenog križa Vodice , u suradnji s Hrvatskim Crvenim križem, u sklopu projekta Sigurnost na vodi, organiziralo je i provelo tečaj junior – spasilac koji je trajao tri dana, a uspješno ga je prošlo 11 polaznika, učenika sedmih razreda Osnovne škole Vodice.

Tečaju koji intenzivno traje tri dana od 8 do 18 sati je vodila Tanja Marinković stručna suradnica službe spašavanja života na vodi i ekološke zaštite priobalja pri Hrvatskom Crvenom križu, prvu pomoć s polaznicima je odradila dr.Vanja Letica, predavač prve pomoći.

Tijekom spasilačkog obučavanja polaznici su uspješno svladali vještine u vodi (plivanje, ronjenje, samospašavanje, skokove, tegljenje utopljenika i tehnike spašavanja), zatim vještine koje budući spasioci moraju poznavati izvan vode (komunikaciju s radiostanicama, ručnim signalima i međunarodnom abecedom), ali i osnove pružanja prve pomoći (postupke održavanja života, postavljanje u bočni položaj te zbrinjavanje rana i lomova). Teorijski i praktični dio nastave odradili su u hotelu Punta u Vodicama koji je za potrebe edukacije ustupio besplatno na korištenje bazen te im se ovim putem u ime Crvenog križa grada Vodica najiskrenije zahvaljujemo.

Nakon dva dana predavanja, svi polaznici su trećeg dana uspješno položili teorijski i praktični dio ispita nakon čega su im podijeljene i diplome.

Bio je to vikend zabave, učenja, plivanja kroz koji su djeca upoznata s rizicima na kupalištima, načinima kako spasiti prvo sebe ako se dogodi opasnost te kako pomoći drugome.

S navršenih 18 godina polaznici mogu pristupiti edukaciji za spasioca i steći uvjerenje osposobljenosti za spasioce na otvorenim vodama na osnovu kojeg mogu obavljati posao Spasioca.Iza polaznika je prvi korak na tom putu, jer će nakon trodnevnog tečaja i uspješno položenog ispita steći diplomu Juniora spasioca.